Karl Van den Broeck - Authentiek Leiderschap: Constructieve Factor zijn in de Samenl

Published JULY/AUGUST 2015

Authentiek Leiderschap - Constructieve Factor zijn in de Samenleving:

Onafhankelijk geïnformeerd zijn is de basis voor empathie

“Wij zoeken naar business modellen waardoor de media hun taak weer kunnen opnemen als waakhond van de democratie en als constructieve factor voor een duurzame en solidaire samenleving. Er is geen empathie mogelijk zonder democratie – geen democratie zonder een onafhankelijke pers die onderzoeksjournalistiek kan bedrijven. Wat zullen mensen doen zonder goed te zijn geïnformeerd? Slachtoffer worden van manipulatie en demagogie.” Aan het woord is Karl Van den Broeck, APACHE.be.

Julia Cagé heeft in haar boek SAUVER LES MEDIAS exact dezelfde punten aan de orde gesteld waarvoor wij vanuit APACHE pleiten. Als er een sector zo in crisis was als de media dit sinds 2000 zijn, was dit dagelijks voorpaginanieuws, maar zo’n dingen vertel je niet graag over jezelf. “Digital First” is het nieuwe buzzword voor de media, maar de overheid zal deze transitie van het gedrukte medium moeten faciliteren, niet door subsidies maar door de juiste regelingen waarmee media onafhankelijk en bedrijfsmatig gezond kunnen functioneren. Nu geeft de Belgische overheid via haar advertenties, btw-vrijstelling en gratis verspreiding 400 miljoen euro indirecte steun aan de gedrukte media, maar niets aan de digitale. Ook uit ecologisch perspectief is het verstandig te investeren in nieuwe media omdat de lezers zich nu al vooral langs digitale media voorzien van nieuws. Sociale media zijn de kracht van digitale media én dus is het cruciaal dat de content het consumptieve overstijgt.

MONDIG

Een krant is een maatschappelijk project, pas daarna een economische activiteit. Met APACHE nemen we de taak op door regelmatig doorwrochte achtergrond artikelen te publiceren – net als DE CORRESPONDENT in Nederland, MEDIAPART.FR in Frankrijk. Zo dragen we ertoe bij dat burgers geïnformeerd en mondig kunnen zijn en hun lot in handen kunnen nemen. Onze pogingen om ons te financieren hebben geleid tot participatie van HEFBOOM, een investeringsmaatschappij die uitsluitend investeert in coöperatieve vennootschappen. Onze coöperatie garandeert betrokkenheid bij en dialoog met lezers omdat lezers zelf aandelen hebben.

ONAFHANKELIJK

Journalisten zijn professioneel bezig met het bestuderen van de werkelijkheid. Neutraal? Neen, zoals iedereen die maatschappelijk is betrokken, is een onafhankelijke krant niet neutraal maar geeft ze zo goed mogelijk een standpunt weer om de werkelijkheid te interpreteren. Daartoe is wel onderzoeksjournalistiek nodig: vragen mogen stellen omdat men niet economisch van een broodheer afhankelijk is en vragen kunnen stellen omdat men tijd heeft een dossier voor te bereiden. Het socratische principe van vragen stellen voor waarheidsvinding brengen wij in praktijk, in tegenstelling tot de sofisten. Ethiek en waarachtigheid staan tegenover praktijken als framing en propaganda. Een redactie die haar hoofdredacteur benoemt en in alle vrijheid kan beslissen over welke artikels ze schrijft, is levensnoodzakelijk voor een democratie. Wat in de krant komt dient alleen door de lezer te worden gesanctioneerd.

WAARACHTIG

Als een krant niet haar job doet, gaat het mis: als er geen journalisten zijn die leugens doorprikken blijven we zitten met onjuiste beweringen. Hoe kunnen we een empathische maatschappij zijn zonder ruimte voor woord en wederwoord? Democratie is georganiseerd meningsverschil. Dus we hebben dialoog nodig op een gezond media-platform dat vrijheid van spreken en luisteren faciliteert. Dat leidt tot waarachtigheid, dé basis voor empathie.

JU, hoofdredacteur van APACHE.be.

Met APACHE springen we in de leemte ontstaan door de crisis in de gedrukte media. Daar ontbreken vaak tijd en mensen om degelijk journalistiek onderzoek te doen.. We zijn het eens met Julia Cagé dat het coöperatieve model waarbij de lezer mede-eigenaar is één aspect van de oplossing kan zijn in combinatie met regelgeving die kranten toestaat financieel gezonde bedrijven te worden. Abonnees die een jaar op voorhand betalen doen aan crowd-funding – dat is niet nieuw in onze sector.

©Katharina Müllen van BeVital.eu zet zich in voor vitale organisaties: de gezonde weg naar samen duurzaam presteren én gelukkig leven.

Tags:

Featured Posts

Request a Complimentary Talk

Learn how BeVital can benefit your company with an 18-min talk

and Q&A session,

at your location.