Viv Hermans - Authentiek Leiderschap: Oprechte Waardering.

Published MAY/JUNE 2015

Wat maakt een mens anders? Dat je je hand uitreikt en dat dit gebaar wordt beantwoord. Het kan subtiel zijn zoals oprechte waardering tonen zonder grote woorden. Daarin zit de kracht van het leven. Aan het woord is Viv Hermans, President BRC Briljant Relocation Center, Deurne – over hoe een empathische organisatie te creëren.

De mensen met wie ik contact heb, wil ik een intensiteit geven waardoor er iets kan ontstaan tussen ons, en dat geldt voor vrienden, klanten én medewerkers. Als je niet authentiek bent kun je jezelf niet toelaten om empathisch te zijn, dus krijg je de diepere verbinding niet. Ook niet als je alles volgens de regels van het vak doet, dan ben je gewoon een leverancier. We selecteren onze medewerkers op deze kenmerken: flexibiliteit en altijd empathie te tonen voor de ander. Dit is cruciaal om het verschil te maken in ons werk.

MULTICULTURELE ERVARING

Al onze medewerkers hebben multiculturele werk- en levenservaring en zijn vloeiend meertalig voordat ze bij BRC komen werken. Ze komen elk uit een nest van ruimhartige opvoeding en brengen empathie voor verschillen mee. Een expat die arriveert in België kan zich heel eenzaam voelen.

Onze medewerkers moeten in staat en bereid zijn warmte uit te stralen en klanten aandacht te laten ervaren – laten voelen dat we oprecht om hen bezorgd zijn. Het is stresserend voor degenen die hier komen. Laten we het vergemakkelijken voor hen zodat ze zich welkom voelen aan de andere kant van de planeet. De verruiming in mindset is er al, daarop bouwen we voort bij BRC, we kunnen hier niet werken met een provinciale mentaliteit.

GRENZEN OPEN

Er gaan voor elk mens grenzen open met het kennen van talen en culturen. Het is een enorme innerlijke verrijking, onbetaalbaar - veel verrijkender dan geld. Ik kom uit één van de armste buurten van Antwerpen. Mijn vader was een dokwerker maar hij sprak wel vijf talen en toch waren er in die tijd voor hem geen andere opties. Het heeft mij gemotiveerd om uit die omgeving los te komen, financieel onafhankelijk te zijn en mij als mens empathisch te kunnen gedragen, dus niet de nauwe mindset te adopteren dat de wereld alleen aan ons toebehoort.

EMPATHIE IS CROSS-CULTUREEL

Bij BRC willen we ons bewust zijn van de glazen wand die van nature ontstaat als iemand anders lijkt. We willen de ander uitdrukkelijk onbevangen ontmoeten. Er is niet alleen een biologische vorm van zelfbehoud maar ook een culturele: het is veel veiliger ons met elkaar te verbinden dan onze verschillen te benadrukken.

Daar zit de echte verrijking die wij als relocation bedrijf kunnen bijdragen. Zo kun je ook de ander helpen de grens te doen vervangen door de stijl waarin je zelf over de impulsieve afstandelijkheid heen stapt. Het is mensenwerk en daarom ben ik zeer selectief op de mensen die we kiezen - zij moeten ervoor

©Katharina Müllen van BeVital.eu zet zich in voor vitale organisaties: de gezonde weg naar samen duurzaam presteren én gelukkig leven.

Featured Posts

Request a Complimentary Talk

Learn how BeVital can benefit your company with an 18-min talk

and Q&A session,

at your location.