Saskia Van Uffelen - Vitaliserend Leiderschap: Niet te bereiken met een appelsien

Published JAN/FEB 2015

Vitaliteit – of hoe je het ook mag noemen – draagt uiteindelijk bij aan efficiëntie en resultaten van het bedrijf.

Lezen als PDF >

Vitaliteit & Waarden

Mensen zijn vermoeid door reorganisaties, bankencrisis, ontslagen en negatief nieuws. Wie moe is, is lichtgeraakt door futiliteiten en vecht die uit met foute middelen.

Zo gaat veel energie verloren voor de business. Waarom moe? De ‘Babyboomers’ zien hun pensioenleeftijd opschuiven. ‘Generatie X’ is extreem veeleisend naar zichzelf en anderen: in alles streven naar perfectie gaat niet, en dus lopen zij het grootste risico op burn-out. De jongeren raken afgemat door ouderen die zeggen ‘we doen dit zoals we het altijd deden’ en vragen verbijsterd ‘zien die het gemak van digitale techniek niet?’

Moe dus door de combinatie van externe economische context en onbegrip voor elkaar - niet ontstaan door een kentering van waarden maar door de verandering in invulling van waarden.

Aan het woord is Saskia Van Uffelen, zij is CEO Ericsson België & Luxemburg en Digital Champion voor België: Europeanen stimuleren de voordelen van digitalisering te benutten voor groei van de economie. “In mei 2014 trof ik hier op kantoor in Brussel 500 wezen aan in een gebouw zonder ziel. Niemand weet wat Ericsson doet – dus er is geen reden om trots te zijn als je hier werkt. Kortom een heel matte organisatie zonder veel menselijke kracht, maar als je iets dieper kijkt vind je een diamant die opgepoetst moet worden om weer te kunnen schitteren.”

Hoe vitaal is Ericsson?

De dynamiek terug binnen Ericsson te brengen, is mij gevraagd. Dus de vitaliteit ligt niet erg hoog, en dat klinkt ook niet helemaal waar, want de individuele drive is fantastisch. Maar de spirit is verwaterd door gebrek aan lokale leiding. Het duurt drie jaar om terug elan te creëren, één van de redenen is de complexiteit van background, ervaring, verwachtingen in combinatie met de generatiefactor. Creativiteit is echter ook groter en die mobiliseren benadruk ik telkens: iedereen is CEO van de eigen professionele verantwoordelijkheid. Met ons project “Be proud!” brengen we langs zes focuspunten nieuwe levendigheid in de organisatie. Het kost tijd om mensen wakker te schudden, vertrouwen te laten vatten en in beweging te laten komen, toch zo ontstaan begrip, bewustwording en accountability. Wat ik zeker weet is dat deze aandacht resultaat oplevert, maar het is niet voorspelbaar.

Menselijk kapitaal is het belangrijkst geworden voor succesvol werkend bedrijf, dus is een leiderschapsstijl nodig die focust op mensen en als gevolg resultaten realiseert. Het gaat om een vrouwelijke competentie die leidt tot een andere leiderschapsstijl, die ik niet alleen bij vrouwen heb gekend maar ook bij mannen. De wending van ‘sturen op cijfers’ naar ‘sturen op menselijk kapitaal’ is moeilijk én noodzakelijker dan in de tijd van de fabriek naast de kerk.

Activiteiten rond vitaliteit?

Via HR komen bij de vraag naar ‘vitaliteit stimuleren’ de klassiekers boven: vers fruit, massage. Een stap verdergaan vraagt emotionele intelligentie van managers. Vitaliteit, kracht, energie – daarin heeft People management een belangrijke rol. Maar zonder de juiste set van competenties komt het niet goed: incompetentie verkwanselt energie, competent handelen mobiliseert energie. De juiste prioriteiten stellen geeft mensen de kracht om accountable te zijn en focust hun energie. Kom mij zeggen wat we moeten doen om goed te draaien, klaag niet – zaag niet. Ik ben een redelijk optimist, gaat er maar een klein stukje goed - dat zal ik communiceren.

Saskia Van Uffelen, CEO Ericsson België & Luxemburg - 550 medewerkers, omzet bijna 100 miljoen. Auteur van „Iedereen Baas! Over samenwerken met vier generaties”

Saskia Van Uffelen combineert de functie van CEO met haar inzet voor de digitalisering van het onderwijs, voor de veiligheid op het internet en voor meer focus op digitale vaardigheden die zij nodig acht om de economie te vernieuwen. Variatie geeft haar energie en balans. De juiste balans vinden - dat vraag ik ook binnen Ericsson.

© Katharina Mullen van BeVital.eu zet zich in voor vitale organisaties: de gezonde weg naar samen duurzaam presteren én gelukkig leven.

Featured Posts

Request a Complimentary Talk

Learn how BeVital can benefit your company with an 18-min talk

and Q&A session,

at your location.