Hoe kunt u Fysieke Uitputting Vermijden? #5 Vitaliserend Leiderschap

klik voor PDF >>

of lees het hele artikel hieronder

Serie Vitaliserend Leiderschap #5

Executive Summary

Adem en voeding zijn de meest elementaire regelaars.

Een vanzelfsprekendheid? Toch gemakkelijk ‘vergeten’ of verwaarloosd in de praktijk in organisaties en vaak onderschat door wie op mentale prestaties wordt geëvalueerd.

Een pleidooi voor aandacht voor het lichaam: de basis voor optimaal functioneren en welbevinden.

TIPS OM FYSIEKE UITPUTTING TE VERMIJDEN :

  1. voldoende slapen. Hoeveel? Onderzoek 6-8 uur.

  2. Bloedsuikerniveau stabiel houden: 3-5x/dag eten.

  3. Darmflora gevarieerd houden: minder suiker, meer vezels.

  4. Longcapaciteit hoog houden: 1x per dag buiten adem.

  5. Fysiek actief blijven voor spieren, botten én brein.

GEEN RECEPTEN

Veroudering is eenvoudig een verlies aan functionaliteit, kwantitatief of kwalitatief. We kunnen dit beïnvloeden door voeden en zuiveren, ontspannen en inspannen, zowel afbouwend als opbouwend.

De basis voor optimalisatie is individualisering: observeer wat de effecten van uw keuzes zijn. Recepten zijn er slechts in beperkte mate – aanpassing aan de eigen ervaring is cruciaal. Bijvoorbeeld, eenvoudig de voedingsrichtlijnen van de Gezondheidsraad volgen is niet voldoende, er blijkt geen rechtlijnig verband te zijn tussen consumptie en de effecten op het welbevinden.

Meer factoren bepalen de uitwerkingen van wat men eet, zoals blijkt uit een studie onder 800 gezonde personen (gepubliceerd eind 2015 door David Zeevi). Verschillen in bloedsuikerspiegel bleken voorspelbaar wanneer de individuele consumptie werd gerelateerd aan de samenstelling van de darm-microbiotica, de hoeveelheid slaap en de fysieke activiteit van de proefpersonen. TNO Nederland (Personalized Nutrition and Health Program) zoekt naar de oorzaken voor deze individuele verschillen om persoonlijk voedingsadvies te kunnen geven.

ADEM

Onze adem heeft zowel voedend effect als zuiverende uitwerking. Met de inademing ontvangt het lichaam zuurstof – met de uitademing verlaten afvalstoffen het lichaam. De longcapaciteit optimaal houden is daarvoor wezenlijk. Een normale ademhaling gaat vanzelf, toch daarbij gebruiken we slechts een gedeelte van onze longcapaciteit. Om die capaciteit te behouden is dieper in- en uitademen belangrijk door actief bewegen, sporten of ademhalingsoefeningen. Zo wordt meer longcapaciteit gebruikt en worden alle ademhalingsspieren geactiveerd zoals buikspieren, middenrif en tussenribspieren. Fit zijn associëren we vaak met dit aspect van fysiek vitaal zijn: uithoudingsvermogen qua adem want de adem is de begrenzing van onze capaciteit.

ZUIVEREN

Het zelfreinigend proces in het lichaam gaat 24 uur per dag door. Het lichaam heeft een natuurlijk afvalverwerkingssysteem voor het opruimen van lichaamsvreemde en potentieel toxische stoffen: wateroplosbare en vetoplosbare. De nieren zorgen voor de eliminatie van wateroplosbare stoffen. Vetoplosbare stoffen ondergaan eerst verwerkingsstappen door de lever. Ook via de darmen verlaten ongewenste stoffen het lichaam, cruciaal is variatie van de darmflora, die sterk verstoord wordt door o.a. suiker. Toxines innemen kunnen we niet vermijden, wel kunnen we de processen in ons lichaam ondersteunen in plaats van ze te verstoren. In de dagelijkse praktijk laten we bijvoorbeeld de spijsvertering rusten door niet ’s nachts te eten, feitelijk is dit een korte vastenperiode die we met het ontbijt onderbreken (break-fast). Actief ‘ontgiften’ lijkt wetenschappelijk nog niet onderbouwd. Zich na een ontgiftingskuur beter voelen wordt door wetenschappers toegeschreven aan het natuurlijk effect van rust en hygiëne; o.a. minder eten, minder alcohol/koffie, minder of geen suiker, sauna/massage, meer zuurstof, meer water drinken, verse groenten en fruit – dit ondersteunt de lichaamseigen manieren van zuiveren.

FYSIEK ACTIEF

Na een dag zitten aan bureau en vergadertafels betwijfelt niemand dat een zittende leefstijl niet bijdraagt tot vitaliteit. Stijfheid in de spieren en verlies aan lenigheid kunnen we compenseren: eenvoudig lopen en stretchen vergoedt al een deel van de schade van sedentair gedrag. Wat is ‘voldoende’ fysiek actief? 10.000 stappen zet- ten per dag of dagelijks een half uur bewegen met een matige fysieke inspanning (dieper en sneller ademhalen) of 3 dagen per week minstens 20 minuten intens bewegen. Fysieke activiteit heeft uitwerkingen op al onze vermogens, ook mentale prestaties zijn gemakkelijker omdat de hersenen beter worden doorbloed als gevolg van fysieke activiteit en emotioneel voelen velen zich evenwichtiger.

RITME EN HERSTEL

Even belangrijk als inspannen is ontspannen. In de hersteltijd na het sporten genereert het lichaam bij- voorbeeld nieuw spierweefsel. Een regelmatig ritme van actie en ontspannen doorheen de gehele dag is zeer bevorderlijk voor je vitaliteit: 90 minuten preste- ren gevolgd door 15 minuten freewheelen zorgt voor herstel en voor het behoud van vol engagement zon- der uitputting. Spierspanning en stijfheid loslaten en je mentale vermogen na inspanning hervinden, zorgt voor emotionele veerkracht, geeft meer plezier in je werk en betere resultaten. Een overtreffend resultaat van herstel is te bereiken met powernaps. Uit NASA- onderzoek bleek dat aandacht met 100% verbeterde en prestatie met 34% als gevolg van tenminste 14 minu- ten slapen. Onze hoeveelheid energie vermindert zowel met hoge als met lage inzet. Daarom is het cruciaal om energieverbruik tijdig te herstellen. Tijdig - omdat energieverbruik exponentieel progressief verloopt, we dus sneller uitgeput raken naarmate we geen tijd nemen voor het aanvullen van onze energie reserves.

SLAAP

Wie lijdt aan slaaptekort is gevoeliger voor stress, heeft een zwakker immuunsysteem, minder coördinatie en alertheid, en een zwakker geheugen. Slaapgebrek veroorzaakt ook veranderingen in de hormonen (ghre- line en leptine) die een invloed hebben op het honger- gevoel en de verzadiging. Onvoldoende slaap speelt daardoor een cruciale rol in gewichtstoename en obesitas. Korter dan zes uur slapen verhoogt het risico op hart- en vaatziekten met 15% ten opzichte van mensen die minstens zeven à acht uur slapen, zo toonde een RIVM-studie in maart 2016 aan. Bij korte slapers die slecht slapen stijgt het risico met 65%. Voldoende lang en diep slapen geeft lichaam en geest tijd voor reparatie van cellen en ordening van ervaringen. Herontdekken van de waarde van slaap is de hoeksteen voor vitaliteit.

-------

Katharina Mullen van BeVital.eu zet zich in voor vitale organisaties: de gezonde weg naar samen duurzaam presteren én gelukkig leven.

Het hele digitale CxO Magazine no. 150 lezen?

Klik hier >>>

Featured Posts

Request a Complimentary Talk

Learn how BeVital can benefit your company with an 18-min talk

and Q&A session,

at your location.