Streven naar evenwicht tussen technologie en mens

Published Augustus 2016

SERIE: Exponentieel Leiderschap

lees pdf CxO Magazine 2016-08

Executive Summary

“Binnen tien jaar zal de ziekenhuiszorg in hoge mate zijn geïntegreerd met andere zorgvormen dankzij de technologie. Kernbegrippen zijn virtueel, centraal en dialoog. Een virtueel ziekenhuis faciliteert dat een patiënt langer thuis ambulant wordt verzorgd.”

Technologie en emotionele intelligentie

Onze doelstelling is eenvoudig de beste zorg te bieden, qua meetbare resultaten én qua menselijke zorg en aandacht. We bereiken dit door een combinatie van investeringen in hoogtechnologische apparatuur en continue aandacht voor een klantvriendelijk ziekenhuis. Artsen willen werken met de meest geavanceerde technologie zoals robotchirurgie. Deze mindset brengen we in evenwicht door de ontwikkeling van de emotionele intelligentie te benadrukken. Wij willenwerken op een warme manier: medeleven en inleven in de patiënt zodat hij /zij voelt dat er rekening wordt gehouden en er betrokkenheid is.

Stress

Deze warme manier geldt ook voor onze zorgverleners,” aldus Yves Breysem. “Stress en burnout komen in onze beroepsgroep vaker voor dan in andere. Onze gezondheidspromotie richt zich op aandacht voor zelfzorg, met name rond stress en ergonomie. Iedereen kan een mobiele tool gebruiken om stress-gerelateerde effecten vroeg te ontdekken en tips te krijgen. Je kunt slechts aandacht geven aan anderen als je jezelf goed voelt.

Stakeholders

Patiëntvriendelijkheid is opgenomen in onze missie. Nu zijn het onze artsen zelf die initiatieven nemen en projecten trekken. We bevragen patiënten over hun ervaring met onze zorg, en organiseren een stakeholdersoverleg met patiëntenplatformen, mutualiteiten, zorgverzeke- raars en huisartsen. Hoewel technologisch ondersteund, blijven mensen – opinion leaders - centraal voor initiatief en aandacht.

Samenwerking

Onder impuls van de overheid verandert het concurrentieel financieringsmodel en vormen zich ziekenhuisnetwerken rond bevolkingsgroepen van 400.000 inwoners. De samenwerking tussen ziekenhuizen en universiteiten leidt tot centralisatie van behandeling: de arts verplaatst zich in plaats van de patiënt. Heilzame concurrentie blijft bestaan door de publicatie van ziekenhuisresultaten. Dit stimuleert de verbetercultuur binnen ziekenhuizen en biedt artsen mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Ook de informatie van de patiënt wordt beter gedeeld waar- door sneller erop kan worden ingespeeld en zware pathologie wordt verminderd.”

“De centralisatie van de patiëntinformatie maakt samenwerking tussen de verschillende zorgactoren mogelijk. De dialoog met de patiënt wordt intenser en dus ook de betrokkenheid bij keuzes. Patiënten voelen zich betrokken. Ook voor artsen is het boeiend, het vermindert lijden en verlaagt kosten die samengaan met ziekenhuisopnames. Dat is voor ons een warme manier van zorg.”

--------

Katharina Mullen is voorzitter van ALIVE-dialogue.org, medeorganisator van het dialoog seminar “Exponentiële technologische groei: uitdaging en opportuniteit voor leiderschap?” op 21 oktober 2016

Het hele digitale CxO Magazine no. 151 lezen?

Klik hier >>>

Featured Posts

Request a Complimentary Talk

Learn how BeVital can benefit your company with an 18-min talk

and Q&A session,

at your location.