VITALE BALANS ZOEKEN EN VINDEN: Continu luisteren, kiezen en handelen in vrijheid


SERIE:

Vitaliserend Leiderschap

lees pdf >>

CxO Magazine #192

2019-11

“Ons bedrijf gaat niet alleen over technologie, maar ook over persoonlijke ontwikkeling, maatschappelijke bijdragen aan scholen, communities, planeet, gezondheid en aan de vrijheid om voluit te leven. Daarom stellen wij ‘IT is not for Geeks!’ ”

Aan het woord is Pascale Van Damme, vice-president DELL EMC Belux.

We opereren als DELL met ruim 180.000 mensen in 180 landen vanuit het motto ‘Building a Legacy & Driving Human Progress’.

"We maken tijd om te luisteren en daarmee winnen we tijd om te werken zonder piekeren."

Vanaf de start in 1984 zijn we enorm gegroeid en willen iets teruggeven aan de maatschappij en de planeet. Daartoe nemen onze hele supply chain in ogenschouw en zetten sterk in op een bedrijfscultuur waarin mensen zich goed voelen en kansen pakken.

Onze milieu doelstellingen, de ruimte voor onze medewerkers en de charity programma’s voor de communities waar we deel van uitkomen zijn sterk vervlochten. We nemen verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld door onze hele supply chain onder de loep te nemen en kiezen tegelijkertijd voor wat liggen onze mensen aan het hart ligt en communities ontwikkeld. We kiezen bewust welke materialen te gebruiken, we recycleren onze verpakkingen en hebben het Ons Ocean Plastics initiatief waarbij we plastiek uit oceanen vissen en gebruiken in onze verpakkingen vindt inmiddels navolging van veel bedrijven, ook omdat deze investeringen return on investment geven.

Ja, we hebben een fantastisch aanbod voor de klant – from the desk to the edge and the cloud – modulaire oplossingen. Toch de combinatie met een optimale omgeving en een cultuur die mensen sterk houdt maakt ons een winnaar.

Inclusiviteit en diversiteit spelen daarin een top-rol: o.a. leeftijd, generatie, geaardheid, cultuur. Bijvoorbeeld hebben we een gepensioneerde terug aanvaard als medewerker op 67-jarige leeftijd, één van onze top-vitale medewerkers. Wat hij geeft aan het bedrijf en aan de jongere medewerkers is schitterend, het gaat om de ingesteldheid en de openheid van geest in al die interacties.

HOE WE DIE VITALE CULTUUR BOUWEN?

We willen samen met onze mensen waarden realiseren die alle terreinen van people, planet & profit omvatten. Uiteraard geven we een framework voor het behalen van resultaten én we moedigen verantwoordelijkheid aan om fysiek en mentaal in beweging te blijven of te komen.

Mijn eigen waarden en die van het bedrijf zijn erin gealigneerd dat we onze medewerkers als professional en als mens benaderen en de mogelijkheden van IT daartoe benutten. We geven mensen alle technologie om optimaal vanuit thuis te werken of van waar ze willen. Daarmee is het ook mogelijk om werktijden en familietijden harmonisch op elkaar af te stemmen, zeker op bijzondere momenten, bijvoorbeeld op de eerste schooldag in september, met kerst en nieuwjaar wanneer mensen vroeger naar huis kunnen.

Dat is niet nodig maar we hebben bewijzen dat mensen door vrijheid te ervaren veel positiever en loyaler zijn, bijvoorbeeld blijven onze mensen gemiddeld 8,1 jaar in dienst. In technologische bedrijven is het gemiddeld 3,8 jaar en in sommige high tech companies 1,1 jaar. Ook onze productiviteit is hoog en stijgende: 25% op de revenue en 25% op de bottomline. We hebben minder dan 0,5% burnouts.

Ik geef zelf ook het voorbeeld door te communiceren hoe ik de verschillende eisen die het leven aan mij stelt combineer en daardoor een gelukkig mens ben. Voor mij primeert wat voor mij en mijn omgeving het beste is. Mijn gevoel van succes hangt samen met anderen succesvol laten zijn, daaruit haal ik voldoening, het maakt mij gelukkig.

WAT MIJ ENERGIE GEEFT?

Energie krijg ik uit interactie met andere mensen én uit alleen dingen doen, zoals sporten, ademoefeningen, korte meditaties, boeken lezen. Ik hoef dit niet stelselmatig te programmeren omdat ik direct reageer als ik voel dat ik er nood aan heb. Wie zich verbaast dat ik dit in een corporate omgeving kan, zeg ik dat ik juist in deze omgeving voor vrijheid zorg, het is een mindset om je eigen vrijheid te creëren. Dat is macht en invloed ten goede van anderen in te zetten, mijn drijfveer om general manager te worden en zijn. Ik zag waar het fout liep en wil een omgeving creëren waar mensen zich goed voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen: een omgeving die divers en inclusief is, waar iedereen vrijheid heeft en zich kan ontwikkelen in de mate waarin men wil gesteund door mentors.

LEARN-LIVE-WORK

In mijn job wordt veel energie gevraagd, dus moet ik zorgen dat ik kan geven. Voor mij zijn structuur, bewegen en de-connecteren belangrijk. Bovenal luister ik zeer nauw naar mijn lichaam en voel wanneer ik in overdrive ga, dan neem ik gas terug en maak ik gedisciplineerd tijd voor het vinden van balans door bewuste keuzes op het werk en thuis.

Voor mij bestaat die balans uit werken, leven én leren, dit gaat verder dan work-life-balans. Daarbij toon ik ook dat het moeilijk is. Maar kan iedereen dit leren, ik heb het geleerd door competitiesporten. Zorgen voor Learn-Live-Work balans draag ik ook uit bij DELL en in mijn nevenfuncties, bijvoorbeeld rond de workforce of the future. 4,5 miljoen mensen moeten aan hun digitale skills werken, dus het learning aspect wordt even belangrijk als work/life. Ik laat dit zien in het bedrijf, bijvoorbeeld start ik in september de opleiding in Master Enterprise Governance for IT. Waarom? Omdat ik wil blijven leren én omdat het belangrijk is voor mijn job. Digitale transformatie is wat wij doen, dus leren hoe ik mijn klanten beter kan begrijpen en beter helpen is cruciaal.

EXPEDITIE

Van nature ben ik nieuwsgierig en ga ook regelmatig op expeditie, intensieve tochten in groepen die fysieke inspanning en mentale kracht vragen. Bijvoorbeeld in het Virunga park, op tocht in Alaska, op de Mont Blanc en andere tochten die mij helpen om volledig te de-connecteren. De natuur in mij opnemen en nieuwe omgevingen en culturen leren kennen met al mijn zintuigen.

Uiteraard heb ik voor de inspanningen fysieke conditie nodig, en het is ook leren - uit mijn comfortzone komen. Zo breng ik mijzelf terug in balans en neem energie op. Ik geef mijn ervaringen door, toch stimuleer dat mensen hun eigen keuze maken. Voor iedereen is er iets dat hen energie geeft, ik tracht mee te geven dat men iets eigens kiest: gewoon proberen en ontdekken wat je leuk vindt.

TIPS

  1. Een omgeving creëren waarin mensen zich goed voelen: persoon en skills gaan hand in hand, dus Learn-Life-Work harmoniseren.

  2. Mensen de vrijheid te geven om milieu en charity initiatieven te nemen want de rating op CSR-criteria raakt alle stakeholders.

  3. Diversiteit en inclusiviteit hoge prioriteit geven op alle aspecten.

  4. Continu balans blijven vinden tussen wat zich aandient en aanvaarden dat dit inhoudelijk constant verandert.

  5. Beseffen dat gelukkige competente mensen productief zijn en targets targets. We functioneren in een context van communicerende vaten: goed voor individu en goed voor het collectief.

 

Katharina Mullen van BeVital.eu zet zich in voor vitale organisaties en vitale mensen :

de gezonde weg naar samen duurzaam presteren én gelukkig leven. http://www.bevital.eu

 
Featured Posts

Request a Complimentary Talk

Learn how BeVital can benefit your company with an 18-min talk

and Q&A session,

at your location.